ROCKENBAUER PÁL halálának 30. évfordulója alkalmából

Tavaly ősszel Zengővárkonyban és környékén túráztunk a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség túrázóival. Akkor a túra végén Rockenbauer Pál sírjánál Zengővárkonyban a szelídgesztenyésben részt vettünk a megemlékezésen, ami halála óta minden év november 26-án van. Az idei évben november 25-én tiszteletére és emlékére a róla elnevezett Dél-dunántúli Kéktúra egy igen szép útvonalán szerveztünk egy túrát Zobákpuszta és Kisújbánya között a Slow Down alapcsapatával, aminek távja 15, 5 km volt.

November 26-án déli 12 órakor Zengővárkonyban a szelídgesztenyésben emlékeztek Rockenbauer Pálra túratársai, kollégái és barátai. A megemlékezés után a pécsváradi várban filmvetítés, fotónézegetés és kötetlen beszélgetés volt, az  eseményen mi is jelen voltunk.

De hogy ki is volt Rockenbauer Pál?

rendező, forgatókönyvíró, író, természetjáró

Született: 1933. január 14. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 1987. november 26. (Magyarország, Naszály)


Rockenbauer Pál 1933-ban született Budapesten, iskoláit is itt végezte: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett földrajz-biológia szakos tanári oklevelet. Az 1956-os indulástól haláláig a Magyar Televízió munkatársa volt, természet- és dokumentumfilmeket rendezett. Alapító tagja volt az MTV Natura szerkesztőségének, mely az első közszolgálati természetfilmezéssel foglalkozó műhely hazánkban. Többször is vetítették filmsorozatait, a leghíresebbek a Másfélmillió lépés Magyarországon és a folytatás, az És még egymillió lépés.

Filmezett a világ minden részén: a Földközi-tenger part menti országaitól Indián és Nepálon át az Antarktiszig. Észak- és Dél-Amerikában és Óceániában is járt. Forgatott a Hawaii-on található Mauna Kea vulkánon, a Kilimandzsárón Tanzániában, a Magas-Tátrában megmászta a Krivánt, a Tengerszem-csúcsot, a Fehér-tavi-csúcsot és az Osztervát.

Nevét őrzi még a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra turistaút is, amely 560 km hosszú és amit a És még egy millió lépés című film bejárási útvonala mentén alakítottak ki. Saját kérésére a Mecsekben temették el, a Zengő oldalában. Zengővárkony több száz éves szelídgesztenyésében, egy nagy nyers, vörös márványkő alatt nyugszik. (forrás: port.hu)

A fotókat készítette Bujáki Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük